Pametno čuvanje namirnica

Savremena porodica ima sve manje vremena za svakodnevne kupovine. Nabavka namirnica uglavnom se obavlja mesečno, kada kupimo nešto veću količinu hrane. Važno nam je da izvorni ukus i kvalitet kupljenih proizvoda potraju što duže, što u velikoj meri zavisi od načina čuvanja tih namirnica. Saveti su jednostavni, samo je važno pridržavati ih se. Kada je reč o Carnex salamama, kobasicama i suvomesnatim proizvodima, koji će iz kese pravo u vaš frižider, prvo proverite da li je temperatura frižidera dobro podešena. Trebalo bi da bude oko četiri 4°C, pa ako termometar pokazuje nešto drugo, podesite ga ili pozovite majstora. Čak i ako ste sve uradili kako treba i ove namirnice čuvali u originalnoj ambalaži (što je preporučljivo), imajte na umu da će posle nekog vremena izgubiti svežinu i izvorna svojstva.

Koliko dugo smete da se opustite dok su namirnice u frižideru ili zamrzivaču, pogledajte u tabeli ispod.

Proizvod

Način čuvanja

 

Frižider

Zamrzivač

Slanina

1 nedelja     

1 mesec

Šunka kuvana u komadu               

1 mesec       

3 -  4 meseca

Viršle u vakumu                              

2 nedelje      

1 - 2 meseca

Viršle nakon otvaranja                    

3 – 5 dana    

1 – 2 meseca

Kobasice dimljene                           

1 nedelja    

1 – 2 meseca

Kobasice sušene, nasečene             

2 – 3 nedelje 

1 – 2 meseca