Musaka

Dragim domaćicama omiljena slana poslastica. Gospođa Musaka. Prijatno...

Musaka
60 min
4 porcija

Potrebni sastojci:

  • 500 g mlevenog mesa 
  • 4 veća patlidžana
  • 200 g mozzarelle
  • 2 dl kisele pavlake
  • 1 jaje
  • 2 glavice crvenog luka
  • 3 režnja belog luka
  • 1 kašika seckanog peršuna
  • so
  • biljni začin
  • biber
  • 100 g pršute
  • 1 kašika mlevene slatke crvene paprike
  • ulje za prženje 

Patlidžan oljuštite, isecite na kolutove i posolite, ostavite da se ocede, barem sat-dva pre pripreme jela. Crni i beli luk sitno iseckajte, mozzarellu isecite na tanke kriške kao i pršut.

U tiganju na zagrejanom ulju pecite plavi patlidžan dok ne dobije lepu boju sa obe strane. Kada ispečete sav patlidžan, u tiganj stavite luk i propržite dok ne omekša, a zatim dodajte mleveno meso. Nakon 10-tak minuta dodajte so, biber i seckani peršun, zatim promešajte i sklonite sa vatre.

Vatrostalnu posudu premažite uljem i slažite red patlidžana, tako da potpuno prekrije dno posude, red fila od mesa, kriške mozzarelle, zatim sa ostatkom patlidžana i na kraju prekrije pršutom.

Jaja umutite sa kiselom pavlakom ili pavlakom za kuvanje i prelijte musaku.

Musaku pecite na 200 stepeni oko 20 minuta.

 

 Prijatno!