Ekologija

Industrija mesa Carnex svojim raznovrsnim procesima rada pokazala je i da vodi računa o životnoj sredini. Kao ekološki odgovorna kompanija, Carnex sve poslovne aktivnosti obavlja tako da ne naruši zdravo životno, prirodno okruženje.

Verujemo da je zdrava životna sredina podsticaj koji nas konstantno vodi u misiji da našim radom doprinesemo podizanju nivoa svesti svih zaposlenih o očuvanju prirodnih resursa kao što su voda, energija, sirovina, ali i uticanje na svest šireg okruženja. To postižemo kroz konstantno informisanje javnosti o značajnim ekološkim aktivnostima.

Dugogodišnjim radom na ovim pitanjima uspevamo kontrolisano da upravljamo otpadom kako bi se smanjilo generisanje otpada i recikliralo sve više vrsta sekundarnih sirovina. Pored reciklaže osnovnih vrsta industrijskog otpada, ambalaže od pesticida i drugih opasnih materija, kompanija Carnex uspešno reciklira i ambalažu naših proizvoda plasiranih na tržištu.

Izgradnjom postrojenja za potpuni tretman otpadnih voda iz industrije mesa, kompanija Carnex dala je svoj doprinos društvenoj zajednici i očuvanju Velikog Bačkog kanala. Svakodnevne aktivnosti na održavanju kvaliteta prečišćene vode zahtevaju potpunu posvećenost, a potvrda za to je posedovanje Vodne dozvole, najvećeg vodnog akta. Takođe, kontrolisanom upotrebom tečnog stajnjaka svinjogojskih farmi za navodnjavanje i fertirigaciju poljoprivrednog zemljišta, nutrijentne i organske materije umesto zagađujućih postaju hranljive.

Dakle, Carnex je već krenuo putem očuvanja životne sredine i tim putem će i dalje ići. Nadamo se da će i drugi shvatiti važnost ovog pravca i da u skorijoj budućnosti nećemo biti usamljeni u toj misiji, već da ćemo imati nove, dobre i vredne “zelene” saputnike.

Radovi 

Izvod iz radne sveske postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda IM Carnex

Projekat postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda Industrije mesa Carnex

Svinjogojski stajnjak – zagađujuća ili hranljiva materija

Pravo i zaštita životne sredine u Industriji mesa Carnex

Upravljanje posebnim tokovima otpada u Industriji mesa Carnex

Upravljanje opasnim otpadom u Industriji mesa Carnex