Separator na probnom radu

26. juni 2009.

Napori kompanije Carnex na unapređenju zaštite životne sredine i optimizacije proizvodnje u svim poslovnim centrima nastavljaju se i dalje. Na farmi svinja u Vrbasu, koja funkcioniše u okviru PC „Farmacoop“, instaliran je belgijski separator otpada „SWECO“ nove generacije, koji je proteklih mesec dana bio testiran.

Trenutno otpadna voda sa svinjogojske farme pre ispuštanja u kanal KC-III prolazi kroz sistem taložnika i laguna gde se čvrsta faza odvaja taloženjem. Taložnici se čiste dva puta nedeljno, a lagune dva puta godišnje. Ovakvim načinom prečišćavanja otpadne vode višestruko se popravlja njen kvalitet, a postavljanjem separatora pre sistema taložnika i laguna očekuje se njeno dalje poboljšanje.

Uloga ovog separatora je odvajanje čvrste i tečne faze otpada. Institut za javno zdravlje Vojvodine iz Novog Sada angažovan je da laboratorijski ispita uzorke vode, koja je prošla kroz separator kako bi bila precizno utvrđena njegova efikasnost. Nakon detaljne i praktične provere njegovih tehničkih mogućnosti i performansi, biće doneta odluka o njegovoj eventualnoj trajnoj instalaciji.

Pored značajne uloge koju separator igra u smanjenju zagađenja, on ima i veliku upotrebnu vrednost u optimizaciji proizvodnje: čvrsta faza prikupljena radom separatora može se iskoristiti za đubrenje poljoprivrednih površina, što u značajnoj meri smanjuje troškove proizvodnje.

Naravno, praktični rezultati i analize vode daće ubrzo konačni sud o upotrebnoj vrednosti separatora „SWECO“, a na osnovu jasnih pokazatelja efikasnosti menadžmentu kompanije biće predloženi dalji koraci i mere na planu unapređenja zaštite životne sredine i optimizacije proizvodnih procesa.


Ostvarivanjem postavljenih ciljeva štitimo radno i životno okruženje

Zaštita životne sredine podrazumeva skup različitih…

Kompanija Carnex ostvarila Nacionalni cilj za 2014. godinu

Paštete i namazi, trajne kobasice, salame i parizeri,…

Kompanija Carnex učestvovala u radu Fokus grupe za upravljanje otpadom u dve opštine

Bački Petrovac, 4. decembar 2014. - Uz podršku čelnika…

Čuvajte i vi vodu za buduće generacije

Bunari koji su nekada bili izvor bistre vode za piće danas…