Паметно чување намирница

Савремена породица има све мање времена за свакодневне куповине. Набавка намирница углавном се обавља месечно, када купимо нешто већу количину хране. Важно нам је да изворни укус и квалитет купљених производа потрају што дуже, што у великој мери зависи од начина чувања тих намирница. Савети су једноставни, само је важно придржавати их се. Када је реч о Kарнеx саламама, кобасицама и сувомеснатим производима, који ће из кесе право у ваш фрижидер, прво проверите да ли је температура фрижидера добро подешена. Требало би да буде око четири 4°Ц, па ако термометар показује нешто друго, подесите га или позовите мајстора. Чак и ако сте све урадили како треба и ове намирнице чували у оригиналној амбалажи (што је препоручљиво), имајте на уму да ће после неког времена изгубити свежину и изворна својства.

Колико дуго смете да се опустите док су намирнице у фрижидеру или замрзивачу, погледајте у табели испод.

Производ

Начин чувања

 

Фрижидер

Замрзивач

Сланина

1 недеља 

1 месец 

Шунка кувана у комаду               

1 месец       

3 -  4 месеца

Виршле у вакуму                              

2 недеље   

1 - 2 месеца

Виршле након отварања                    

3 – 5 дана  

1 – 2 месеца

Кобасице димљене                           

1 недеља    

1 – 2 месеца

Кобасице сушене, насечене             

2 – 3 недеље 

1 – 2 месеца