Мусака

Драгим домаћицама омиљена слана посластица. Госпођа Мусака. Пријатно...

Мусака
60 min
4 порција

Потребни састојци:

  • 500 г млевеног меса
  • 4 већа патлиџана
  • 200 г моцареле
  • 2 дл киселе павлаке
  • 1 јаје
  • 2 главице црвеног лука
  • 3 режња белог лука
  • 1 кашика сецканог першуна
  • со
  • биљни зачин
  • бибер
  • 100 г  Карнекс пршуте
  • 1 кашика млевене слатке црвене паприке
  • уље за пржење 

Патлиџан ољуштите, исеците на колутове и посолите, оставите да се оцеде, барем сат-два пре припреме јела. Црни и бели лук ситно исецкајте, моззареллу исеците на танке кришке као и пршут.

У тигању на загрејаном уљу пеците плави патлиџан док не добије лепу боју са обе стране. Када испечете сав патлиџан, у тигањ ставите лук и пропржите док не омекша, а затим додајте млевено месо. Након 10-так минута додајте со, бибер и сецкани першун, затим промешајте и склоните са ватре.

Ватросталну посуду премажите уљем и слажите ред патлиџана, тако да потпуно прекрије дно посуде, ред фила од меса, кришке моцареле, затим прекријте то са остатком патлиџана и на крају прекрије пршутом. Јаја умутите са киселом павлаком или павлаком за кување и прелијте мусаку.

Мусаку пеците на 200 степени око 20 минута.

Пријатно!